Uitvaartfotografie - Waarom

'Ik hang hier in de nacht aan een herinnering over afscheid, die jij zo onvergetelijk vorm gaf, het mooiste cadeau aan mij toen 

op zo'n triest moment(Winston)

 

'Eén beeld zegt meer dan duizend woorden'. Foto's kunnen tijdens een rouwproces tot steun zijn en helpen bij de verwerking. U kunt ze ook laten zien aan de familieleden en vrienden, die niet bij de uitvaart aanwezig konden zijn. Ook na jaren behouden de foto's hun waarde. Ze houden de herinnering levendig. De herinnering aan een verdrietige, maar tegelijkertijd ook bijzondere dag.

 

In Nederland zijn we nog niet zo gewend aan het idee dat we ook een crematie of begrafenis kunnen laten fotograferen, maar een mooi foto-album blijkt een grote steun te zijn voor wie een verlies moet verwerken. Foto's van bijzondere momenten in het leven zorgen voor een positieve, blijvende en waardevolle herinnering. Ze vertellen een persoonlijk en uniek verhaal. Dat geldt ook voor die bijzondere dag waarop een familielid, vriend of kennis naar zijn of haar laatste rustplaats wordt gebracht.

 

Er waren waarschijnlijk bloemen en misschien hielden mensen toespraken. Of waren er symbolische handelingen of speciale gasten. Met een fotoreportage van de dag en ceremonie kunt u de momenten, die u dierbaar zijn op ieder gewenst moment nog eens terughalen om te gedenken.

 

Foto's helpen bij het in stand houden van die herinnering. Het fotoverslag laat u mensen en dingen terugzien, die u misschien tijdens de uitvaart niet zijn opgevallen. In de drukte of vanwege de emoties van het moment. Een uitvaartreportage toont juist die bijzondere en waardevolle rituelen en momenten, als u afscheid moet nemen van een dierbare. Ze zijn voor altijd vastgelegd. Voor u en voor de mensen die er niet bij konden zijn.

 

Natuurlijk bepaalt u zelf hoe ver de fotograaf gaat, afhankelijk van hoe u de reportage wilt hebben. Alleen de ceremonie op de begraafplaats of in het crematorium, of ook de dienst eraan voorafgaand in de kerk of aula. Of het condoleren na afloop. Mogelijk zelfs een sfeerbeeld van de dagen in de aanloop naar de uitvaart. Of achteraf foto's van bijvoorbeeld de verstrooiing van de as. Waar u ook voor kiest, de herinnering is blijvend en waardevol.